Probleme Reges 18.05.2022
Vă comunicăm că în cursul zilei de astăzi 18.05.2022, din motive tehnice, va fi necesară întreruperea funcționării portalului Inspecției Muncii de depunere...
REGULAMENTUL DE ORDINE INTERIOARĂ
CAPITOLUL I. DISPOZITII GENERALE
Art.1.Regulamentul de Ordine Interioară, stabileşte dispoziţii referitoare la organizarea si disciplina muncii în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, în conformitate cu prevederile Legii nr.188/1999, republicata , ale Codului Muncii (Legea nr.53/2003), ale Codului de conduita a funcţionarilor publici, ale Codului de conduită a personalului contractual din autorităţile şi instituţiile publice, şi cele ale legislaţiei în domeniu;
Art.2.Funcţionarii publici si salariaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba au obligaţia să respecte regulile generale privind organizarea muncii, disciplina si toate celelalte dispoziţii ale prezentului regulament.
Art.3.Regulamentul se aplică tuturor funcţionarilor publici si salariaţilor angajaţi cu contract de muncă, denumiţi în continuare personalul Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba (ITM Alba), precum si persoanelor detaşate sau care efectuează stagii de practică în cadrul ITM Alba.
Art.4.Prezentul Regulament cuprinde norme referitoare la:
Art.5.Dispoziţiile prezentului Regulament pot fi completate prin decizii interne de serviciu, privind organizarea si disciplina muncii, emise de inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba.
CAPITOLUL II. DREPTURI SI OBLIGATII ALE PĂRTILOR
Art.6.Durata timpului de lucru este de 8 ore efectiv pe zi si 40 ore pe săptămână si este valabilă pentru tot personalul Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, indiferent de funcţia ocupată.
Art.7.
(1) Programul zilnic de lucru începe la ora 8.00 si se termină la ora 16.30, cu excepția zilei de vineri când programul de lucru începe la 8.00 și se termină la 14.00.
(2) Programul de lucru prevăzut la alin (1) este obligatoriu pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea la sediul inspectoratului si la punctele teritoriale de lucru ale acestuia.
(3) Activitatea de control, efectuată de inspectorii de muncă se poate desfăşura si în afara orelor de program stabilite la alin (1), pe întreaga durată de activitate a agenţilor economici (inclusiv schimbul de noapte), în funcţie de specificul activităţii acestora si de natura controlului efectuat (campanie, tematic, sesizări etc.).
(4) Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba are dreptul, respectând legislaţia în vigoare, să modifice programul de lucru în funcţie de necesităţile instituţiei.
Art.8.Orele suplimentare pot fi efectuate de personalul inspectoratului, în cazurile si condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.
Art.9.
(1) Evidenta prezentei la serviciu se tine pe fiecare punct de lucru în parte, pe baza condicii de prezentă, în care personalul va semna zilnic, la începutul si sfârşitul programului de lucru.
(2) Prin grija compartimentului resurse umane, la sediul inspectoratului condica de prezentă se depune pentru semnare, la începutul programului , la ora 8.00 si se ridică la ora 8.20, iar la sfârşitul programului se depune la ora 16.20.
(3) În condica de prezentă se vor nota, de către şefii de compartimente, întârzierile si lipsurile de la program, cu specificarea dacă acestea sunt sau nu motivate.
(4) În cazul în care întârzierea sau absenta s-a datorat unei situaţii neprevăzute sau a unor motive independente de voinţa angajatului (boală, accident, etc.) salariatul are obligaţia de a informa, în următoarele două zile lucrătoare, pe seful compartimentului.
Art.10.
(1) Situaţia prezentei la serviciu se întocmeşte pe fise colective de pontaj, pe baza condicii de prezentă, de către şefii de servicii, se aprobă de inspectorul sef si se depune la compartimentul resurse umane, până la data de 01 ale lunii următoare.
(2) După depunerea la compartimentul resurse umane, situaţia prezentei poate fi modificată numai cu aprobarea inspectorului sef la propunerea motivată a persoanei care a întocmit-o.
(3) Înscrierile de date false în condica de prezentă, sau în foile colective de prezentă care sunt de natură să aducă prejudiciu patrimoniului instituției prin efectuarea unor cheltuieli ce nu pot fi justificate, constituie o abatere disciplinară si va fi sancţionată conform prevederilor prezentului regulament.
Art.11.
(1.) Organizarea serviciului de permanentă la instituţie, se stabileşte cu aprobarea inspectorului sef.
(2) Orele efectuate de persoanele încadrate în muncă în scopul asigurării permanentei pe instituţie în condiţiile legii, se compensează prin acordare de timp liber corespunzător în următoarele 30 zile după efectuarea acestora.
Art.12.
(1) Personalul inspectoratului poate fi învoit să lipsească de la serviciu, în interes personal un număr de maxim 4 ore în cursul unei zile, pe bază de bilet de voie aprobat de inspectorul sef.
(2) Biletul de voie se întocmeşte de compartimentul resurse umane si va cuprinde menţiunea că angajatul pleacă în interes personal motivat, data, ora când începe învoirea si durata acesteia.
(3) Compartimentul resurse umane va tine evidenta învoirilor efectuate lunar de fiecare persoană în parte si va scădea durata acestora din programul normal de lucru cu reducerea corespunzătoare a drepturilor salariale.
Art.13.Inspectorul sef poate acorda, potrivit legii, concedii suplimentare pentru evenimente familiale deosebite, pentru studii si concedii fără plată la cererea celor interesaţi, potrivit legislației.
Art.14.
(1) Programarea concediilor de odihnă se face la sfârşitul fiecărui an pentru anul viitor. Propunerile de programare a concediilor se fac de conducerea fiecărui compartiment si se aprobă de inspectorul sef.
(2) Ordinea efectuării concediilor de odihnă va fi stabilită eşalonat în tot cursul anului, ţinându-se seama de buna desfăşurare a activităţii dar si de interesele personalului.
Art.15.Compartimentul resurse umane tine evidenta întârzierilor, învoirilor, a concediilor de boală, de studii si fără plată si separat, a concediilor de odihnă.
Art.16.
(1) Accesul în sediul instituţiei a personalului se face în baza legitimaţiilor de serviciu si de control vizate la zi.
(2) Ieşirea personalului din instituţie, în timpul programului de lucru, este permisă după cum urmează:
(3) La ieşirea din instituţie, biletele de voie se predau la registratură aceasta având obligaţia să le păstreze până la terminarea programului si să înregistreze pe ele ora întoarcerii angajatului, după care le va preda compartimentului resurse umane.
Art.17.Intrarea în instituţie a persoanelor care nu sunt salariaţi ai inspectoratului, se face după cum urmează:
Art.18.Programul de audientă al conducerii Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba se asigură astfel:
Art.19.
(1) Programul de lucru cu publicul precum si programul de audiente vor fi aduse la cunoştinţă agenţilor economici si persoanelor fizice prin afişare si va fi respectat întocmai de personalul inspectoratului.
(2) Primirea sau eliberarea de documente de la sau către angajatori sau salariaţi în afara programului de lucru cu publicul, fără aprobarea inspectorului sef constituie abatere disciplinară si se sancţionează conform prevederilor prezentului regulament.
Art.20.Conducerea fiecărui compartiment va organiza controlul zilnic, la sfârşitul programului, a modului în care personalul respectă obligaţiile pe care le au în ceea ce priveşte închiderea ferestrelor, aparatelor de climatizare si a calculatoarelor, încuierea birourilor, dulapurilor si fişetelor, precum si stingerea luminilor, etc.
Art. 21.
(1) Funcţionarii publici si salariaţii ITM Alba au obligaţia de a asigura un serviciu public de calitate în beneficiul cetăţenilor, prin participarea activă la luarea deciziilor si la transpunerea lor în practică, în scopul realizării competentelor instituţiei publice, în limitele atribuţiilor stabilite prin fişa postului.
(2) În exercitarea funcţiei publice,precum si a atribuţiilor de serviciu, funcţionarii publici si salariaţii ITM Alba au obligaţia de a avea un comportament profesionist, precum si de a asigura, în condiţiile legii, transparenta administrativă, pentru a câştiga si a menţine încrederea publicului în integritatea, imparţialitatea si eficacitatea autorităţilor si instituţiilor publice.
Art. 22.
(1) Funcţionarii publici si salariaţii ITM Alba au obligaţia ca, prin actele si faptele lor, să respecte Constituţia, legile tării si să acţioneze pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor legale, în conformitate cu atribuţiile care le revin, cu respectarea eticii profesionale.
(2) Funcţionarii publici si salariaţii ITM Alba trebuie să se conformeze dispoziţiilor legale privind restrângerea exerciţiului unor drepturi, datorată naturii funcţiilor deţinute.
Art. 23.
(1) Funcţionarii publici si salariaţii ITM Alba au obligaţia de a apăra în mod loial prestigiul ITM Alba, precum si de a se abţine de la orice act ori fapt care poate produce prejudicii imaginii sau intereselor legale ale acestei instituţii publice.
(2) Funcţionarilor publici si salariaţilor ITM Alba le este interzis:
(3) Prevederile alin. (2) lit. a)-d) se aplică si după încetarea raportului de serviciu, pentru o perioadă de 2 ani, dacă dispoziţiile din legi speciale nu prevăd alte termene.
(4) Dezvăluirea informaţiilor care nu au caracter public sau remiterea documentelor care conţin asemenea informaţii, la solicitarea reprezentanţilor unei alte autorităţi ori instituţii publice, este permisă numai cu acordul conducătorului ITM Alba.
(5) Prevederile prezentului subcapitol al Regulamentului de Ordine Interioara nu pot fi interpretate ca o derogare de la obligaţia legală a funcţionarilor publici şi a personalului contractual de a furniza informaţii de interes public celor interesaţi, în condiţiile legii.
Art. 24.
(1) În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, funcţionarii publici au obligaţia de a respecta demnitatea funcţiei publice deţinute, corelând libertatea dialogului cu promovarea intereselor ITM Alba.
(2) În activitatea lor, funcţionarii publici si salariaţii ITM Alba au obligaţia de a respecta libertatea opiniilor si de a nu se lăsa influenţaţi de considerente personale sau de popularitate. În exprimarea opiniilor, funcţionarii publici si salariaţii ITM Alba trebuie să aibă o atitudine conciliantă si să evite generarea conflictelor datorate schimbului de păreri.
Art. 25.
(1) Relaţiile cu mijloacele de informare în masă se asigură de către funcţionarii publici desemnaţi în acest sens de conducătorul autorităţii sau instituţiei publice, în condiţiile legii.
(2) Funcţionarii publici sau salariaţii ITM Alba desemnaţi să participe la activităţi sau dezbateri publice, în calitate oficială, trebuie să respecte limitele mandatului de reprezentare încredinţat de conducătorul ITM Alba.
(3) În cazul în care nu sunt desemnaţi în acest sens, funcţionarii publici sau salariaţii ITM Alba pot participa la activităţi sau dezbateri publice, având obligaţia de a face cunoscut faptul că opinia exprimată nu reprezintă punctul de vedere oficial al ITM Alba.
Art.26.În exercitarea funcţiei publice, funcţionarilor publici le este interzis:
Art. 27.În considerarea funcţiei publice deţinute, funcţionarilor publici le este interzis să permită utilizarea numelui sau imaginii proprii în acţiuni publicitare pentru promovarea unei activităţi comerciale, precum si în scopuri electorale.
Art. 28.
(1) În relaţiile cu personalul ITM Alba, precum si cu persoanele fizice sau juridice, funcţionarii publici si personalul contractual sunt obligaţi să aibă un comportament bazat pe respect, bună-credinţă, corectitudine si amabilitate.
(2) Funcţionarii publici si personalul contractual au obligaţia de a nu aduce atingere onoarei, reputaţiei si demnităţii persoanelor din cadrul ITM Alba, precum si persoanelor cu care intră în legătură în exercitarea funcţiei publice, prin:
(3) Funcţionarii publici si salariaţii ITM Alba trebuie să adopte o atitudine imparţială si justificată pentru rezolvarea clară si eficientă a problemelor cetăţenilor. Aceştia au obligaţia să respecte principiul egalităţii cetăţenilor în fata legii si a autorităţilor publice, prin:
(4) Pentru realizarea unor raporturi sociale si profesionale care să asigure demnitatea persoanelor, eficienta activităţii, precum si creşterea calităţii serviciului public, se recomandă respectarea normelor de conduită prevăzute la alin. (1)-(3) si de către celelalte subiecte ale acestor raporturi.
Art. 29.
(1) Funcţionarii publici sau salariaţii ITM Alba, care reprezintă instituţia publica în cadrul unor organizaţii internaţionale, instituţii de învăţământ, conferinţe, seminarii si alte activităţi cu caracter internaţional au obligaţia să promoveze o imagine favorabilă tării si ITM Alba.
(2) În relaţiile cu reprezentanţii altor state, acestora le este interzis să exprime opinii personale privind aspecte naţionale sau dispute internaţionale.
(3) În deplasările externe, aceştia sunt obligaţi să aibă o conduită corespunzătoare regulilor de protocol si le este interzisă încălcarea legilor si obiceiurilor tării gazdă.
Art. 30.Funcţionarii publici si salariaţii ITM Alba nu trebuie să solicite ori să accepte cadouri, servicii, favoruri, invitaţii sau orice alt avantaj, care le sunt destinate personal, familiei, părinţilor, prietenilor ori persoanelor cu care au avut relaţii de afaceri sau de natură politică, care le pot influenta imparţialitatea în exercitarea funcţiilor publice deţinute sau atribuţiilor de serviciu, ori pot constitui o recompensă în raport cu acestea.
Art. 31.
(1) În procesul de luare a deciziilor, funcţionarii publici si salariaţii ITM Alba au obligaţia să acţioneze conform prevederilor legale si să îşi exercite capacitatea de apreciere în mod fundamentat si imparţial.
(2) Funcţionarilor publici si salariaţilor ITM Alba le este interzis să promită luarea unei decizii de către instituţia publică, de către alţi funcţionari publici, precum si îndeplinirea atribuţiilor în mod privilegiat.
Art. 32.
(1) În exercitarea atribuţiilor specifice funcţiilor publice de conducere, funcţionarii publici sau personalul contractual au obligaţia să asigure egalitatea de şanse si tratament cu privire la dezvoltarea carierei în funcţia publică pentru funcţionarii publici din subordine.
(2) Funcţionarii publici de conducere şi personalul contractual de conducere au obligaţia să examineze si să aplice cu obiectivitate criteriile de evaluare a competentei profesionale pentru personalul din subordine, atunci când propun ori aprobă avansări, promovări, transferuri, numiri sau eliberări din funcţii ori acordarea de stimulente materiale sau morale, excluzând orice formă de favoritism ori discriminare.
(3) Se interzice funcţionarilor publici de conducere şi personalului contractual de conducere să favorizeze sau să defavorizeze accesul ori promovarea în funcţia publică pe criterii discriminatorii, de rudenie, afinitate sau alte criterii neconforme cu următoarele principii:
Art. 33.
(1) Este interzisă folosirea de către funcţionarii publici si salariaţii ITM Alba, în alte scopuri decât cele prevăzute de lege, a prerogativelor funcţiei deţinute.
(2) Prin activitatea de luare a deciziilor, de consiliere, de elaborare a proiectelor de acte normative, de evaluare sau de participare la anchete ori acţiuni de control, funcţionarilor publici si salariaţilor ITM Alba le este interzisă urmărirea obţinerii de foloase sau avantaje în interes personal ori producerea de prejudicii materiale sau morale altor persoane.
(3) Funcţionarilor publici si salariaţilor ITM Alba le este interzis să folosească poziţia oficială pe care o deţin sau relaţiile pe care le-au stabilit în exercitarea funcţiei publice, iar salariaţilor ITM Alba calitatea acestora, pentru a influenta anchetele interne ori externe sau pentru a determina luarea unei anumite măsuri.
(4) Funcţionarilor publici si salariaţilor ITM Alba le este interzis să impună altor funcţionari publici sau salariaţilor ITM Alba, să se înscrie în organizaţii sau asociaţii, indiferent de natura acestora, ori să le sugereze acest lucru, promiţându-le acordarea unor avantaje materiale sau profesionale.
Art. 34.
(1) Funcţionarii publici si salariaţii ITM Alba sunt obligaţi să asigure ocrotirea proprietăţii publice si private a statului si a unităţilor administrativ-teritoriale, să evite producerea oricărui prejudiciu, acţionând în orice situaţie ca un bun proprietar.
(2) Funcţionarii publici si salariaţii ITM Alba au obligaţia să folosească timpul de lucru, precum si bunurile aparţinând instituţiei publice, numai pentru desfăşurarea activităţilor aferente funcţiei publice deţinute ori atribuţiilor de serviciu stabilite.
(3) Funcţionarii publici trebuie să propună si să asigure, potrivit atribuţiilor care le revin, folosirea utilă si eficientă a banilor publici, în conformitate cu prevederile legale.
(4) Funcţionarilor publici si salariaţilor ITM Alba, care desfăşoară activităţi publicistice în interes personal sau activităţi didactice le este interzis să folosească timpul de lucru ori logistica autorităţii sau a instituţiei publice pentru realizarea acestora.
Art. 35.
(1) Orice funcţionar public sau salariat al ITM Alba poate achiziţiona un bun aflat în proprietatea privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, supus vânzării în condiţiile legii, cu excepţia următoarelor cazuri:
(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplică în mod corespunzător si în cazul concesionării sau închirierii unui bun aflat în proprietatea publică ori privată a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale.
(3) Funcţionarilor publici sau salariaţilor ITM Alba le este interzisă furnizarea informaţiilor referitoare la bunurile proprietate publică sau privată a statului ori a unităţilor administrativ-teritoriale, supuse operaţiunilor de vânzare, concesionare sau închiriere, în alte condiţii decât cele prevăzute de lege.
4) Prevederile alin. (1)-(3) se aplica în mod corespunzător şi în cazul realizării tranzacţiilor prin interpus sau în situaţia conflictului de interese.
Art.36.Drepturile, obligaţiile şi interdicţiile prevăzute în prezentul capitol, se aplica deopotrivă si salariaţilor ITM Alba.
Art.37.Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba, are datoria să ia toate măsurile pentru asigurarea condiţiilor corespunzătoare desfăşurării activităţii instituţiei.
Art.38.
(1) Conducerea inspectoratului asigură buna organizare a întregii activităţi, în vederea realizării obiectivelor si atribuţiilor stabilite conform actelor normative, având dreptul să stabilească normele de disciplina muncii, obligaţiile personalului precum si răspunderea acestuia pentru încălcarea atribuţiilor de serviciu.
(2) Conducerea I.T.M. Alba are următoarele obligaţii:
Art.39.Personalul inspectoratului teritorial de muncă are următoarele drepturi:
Art.40.
(1) -Personalul Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba are obligaţia de a respecta ordinea si disciplina la locul de muncă, de a îndeplini toate sarcinile de serviciu ce îi revin potrivit fisei postului, contractului individual de muncă si dispoziţiilor date de şefii ierarhici superiori;
(2) Principalele obligaţii ale funcţionarilor publici si salariaţilor din cadrul inspectoratului sunt
CAPITOLUL III. NORME DE IGIENĂ SI DE SECURITATEA MUNCII
Art.41.
(1) Fiecare salariat are obligaţia să asigure aplicarea măsurilor referitoare la securitatea si sănătatea sa in munca, precum si a celorlalţi salariaţi.
(2) Pentru desfăşurarea activităţii în condiţii de securitate si sănătate, personalul are următoarele obligaţii:
(3) Pentru desfăşurarea activităţii în condiţii de securitate si sănătate, conducerea are următoarele obligaţii:
Art.42.
(1) – În caz de evenimente deosebite, de accidente la locul de muncă, fiecare salariat va informa de urgentă conducătorul compartimentului din care acesta face parte.
(2) Toate accidentele survenite în timpul serviciului mai ales cele cu consecinţe grave, vor fi imediat aduse la cunoştinţa conducerii.
(3) Aceleaşi reguli vor fi respectate si în cazul accidentelor survenite pe traseul domiciliu – loc de muncă si invers.
Art.43.
(1) – Pentru a asigura securitatea la locul de muncă, salariaţii I.T.M. Alba au următoarele obligaţii:
CAPITOLUL IV.DISCIPLINA MUNCII SI RĂSPUNDEREA DISCIPLINARĂ (SANCTIUNI)
Art.44.
(1) Orice acţiune sau inacţiune, săvârşită cu vinovăţie de către personalul inspectoratului, prin care au fost încălcate îndatoririle de serviciu, normele de conduită profesională si civică prevăzute de lege, regulamentul de ordine interioară, contractul individual de muncă sau dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici, constituie abatere disciplinată si se sancţionează conform prevederilor prezentului regulament.
(2) Constituie abatere disciplinară următoarele fapte:
Art.45.În raport cu gravitatea abaterii disciplinare comise, sancţiunile disciplinare ce se aplică personalului sunt:
Art.46.Constatarea, cercetarea, aplicarea si contestarea sancţiunilor disciplinare se face, potrivit prevederilor Legii 188/1999, republicată si ale HG 1344/2007- pentru funcţionarii publici, iar pentru personalul contractual- în conformitate cu prevederile Codului Muncii (L.53/2003).
Art.47.Răspunderea materială, contravenţională si penală a personalului I.T.M. Alba, survine conform legislaţiei în vigoare.
CAPITOLUL V – RECOMPENSE
Art.48.Personalul I.T.M. Alba care îşi îndeplineşte la timp si în bune condiţii atribuţiile si sarcinile ce le revin si au o conduită ireproşabilă, pot fi recompensaţi în condiţiile prevăzute de lege.
Art.49.Activitatea profesională a personalului contractual sau numit din cadrul I.T.M. Alba, se apreciază anual conform legislaţiei în vigoare.
CAPITOLUL VI – PROTECŢIA PERSONALULUI DIN CADRUL ITM ALBA REFERITOARE LA ÎNCĂLCAREA UNOR LEGI
Art.51.Personalul din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Alba (funcţionari publici, personal contractual sau alte categorii de personal) poate avertiza în interes public printr-o sesizare făcută cu bună credinţă cu privire la orice faptă care presupune o încălcare a legii, a deontologiei profesionale sau a principiilor bunei administrări, eficienţei, eficacităţii, economicităţii şi transparenţei.
Art.52.Avertizarea în interes public priveşte:
Art.53.Principiile care guvernează protecţia avertizării în interes public sunt următoarele:
Art.54.Sesizarea privind încălcarea legii sau a normelor deontologice şi profesionale, poate fi făcuta, alternativ sau cumulative de către:
Art.55.În fata comisiei de disciplina sau a altor organe similare, cei care formulează o avertizare în interes public beneficiază de protecţie după cum urmează:
Art.56.În situaţia în care cel reclamat prin avertizarea în interes public este şef ierarhic, direct sau indirect, ori are atribuţii de control, inspecţie şi evaluare a avertizorului, comisia de disciplina sau alt organism similar va asigura protecţia avertizorului, ascunzându-i identitatea.
Art.57.În cazul avertizărilor în interes public, prevăzute la art. 52 lit. a) şi b), se vor aplica din oficiu prevederile art. 12 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 682/2002 privind protecţia martorilor.
CAPITOLUL VII – DISPOZITII FINALE
Art.58.Prezentul regulament se completează cu prevederile legislaţiei în vigoare privind organizarea muncii, drepturile si obligaţiile pârtilor, igiena si securitatea muncii, disciplina muncii si răspunderea disciplinară, civilă si penală.
Art.59.
Regulamentul de ordine interioară a fost aprobat prin decizia IS nr.57/12.03.2018, dată cu care intră în vigoare.