Informare-Temperaturi extreme 05.07.2021


INFORMARE-Temperaturi extreme

Întrucat în perioada 24 iunie – 09 septembrie 2021, pe teritoriul României se pot manifesta temperature ridicate extreme, Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba va urmari modul de respectare a prevederilor “Ordonanței de urgență nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperature extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.”

În sensul “Ordonanței de urgență nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperature extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă,” prin temperaturi extreme ridicate se înteleg temperature exterioare ale aerului, care depăsesc +37 grade Celsius sau corelate cu condiții de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

Administratia Naționala de Meteorologie comunică zilnic zonele în care temperatura, respectiv indicele de temperatură-umiditate, atinge pragurile valorice menționate, precum și zonele pentru care se prognozeaza atingerea sau depășirea acestor praguri.

În conformitate cu prevederile ordonanței sus-menționate, angajatorii sunt obligați să ia următoarele măsuri minimale pentru ameliorarea condițiilor de muncă:

  • Reducerea intensității și ritmului activităților fizice;
  • Asigurarea ventilației la locurile de muncă;
  • Alternarea efortului dinamic cu cel static;
  • Alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locurile umbrite, cu curenți de aer;

Pentru menținerea stării de sănătate a lucrătorilor, sunt necesare următoarele:

  • Asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri/persoană/schimb;
  • Asigurarea echipamentului individual de protecție;
  • Asigurarea de dușuri.

Angajatorii care nu pot asigura condițiile menționate, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții alesi ai lucrătorilor, vor respecta măsurile dispuse în Ordonanța de Urgență nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eșalonarea pe două perioade a zilei de lucru etc.) în conformitate cu prevederile art. 6 din Ordonanța de Urgență nr. 99/2000.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiții de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

  • Asigurarea examenului medical la angajare și a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;
  • Asigurarea primului ajutor și a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
  • Trecerea, dupa posibilitati, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

Inspector șef
Jr. Calman Gabor Zsolt

Noutati ITM

17.11.2021 – Anunț concurs inspector compartiment informatică

17.11.2021 – Anunț concurs inspector compartiment informatică

 

Anunt Comisia de abilitare a serviciilor externe 11.11.2021

Nr.înreg.14/11.11.2021 ANUNŢ      În data de 26.11.2021, ora 10.00, la sediul ITM Alba, din Alba-Iulia, str. Frederik Mistral, nr. 7, jud. Alba, va avea...

 

The EU Week for Seasonal Workers

 

Actiune de informare: MUNCESTE LEGAL! CUNOASTE-TI DREPTURILE!

În vederea creșterii gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la consecințele sociale și economice negative pe care le produce munca nedeclarată...

 

Informare-Temperaturi extreme 05.07.2021

INFORMARE-Temperaturi extreme Întrucat în perioada 24 iunie – 09 septembrie 2021, pe teritoriul României se pot manifesta temperature ridicate extreme, Inspectoratul...

 

Rezultate finale concurs 24.05.2021

Centralizator nominal proba scrisa Centralizator nominal proba orală Raport final

 

Comunicat – Vaccinarea obligatorie