Inspectoratul Teritorial de Munca Alba

Articole și noutăți

Inspecţia Muncii-comunicat de presă 05.11.2015

Inspecţia Muncii a aplicat amenzi în valoare de 393.454 de euro, a depistat 179 de persoane fără contracte individuale de muncă într-o săptămână și a intensificat la nivel național controalele în cluburi și baruri


 Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 26-30 octombrie 2015, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.731.200 de lei, adică 393.454 de euro. Au fost depistate 179 de persoane care lucrau fără forme legale. Dintre acestea 44 erau din Bihor, 30 din județul Călărași iar 14 din județul Constanța. Inspectorii de muncă au făcut 5 propuneri de cercetare penală, deoarece a primit la muncă mai mult de 5 persoane, fără contracte individuale.


În domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 1.286.700 de lei din care 930.000 de lei pentru muncă la negru. Au fost sancţionaţi 360 de angajatori. Au fost sancționate 16 persoane fizice pentru ca au acceptat să muncească la negru. 11 dintre ele erau din Bihor.


În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 445.500 de lei. Pentru deficienţele constatate, inspectorii de muncă au dispus oprirea din funcţiune a 4 echipamente în județul Bacău și a unui echipament de lucru în județul Dolj, pentru a fi prevenite posibile accidente.


Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 57 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea 22 au avut loc în București.


 ”O comisie formată din 5 inspectori de muncă, 2 de la Inspecția Muncii și 3 de la Inspectoratul Teritorial de Muncă București, cercetează evenimentul petrecut în data de 30.10.2015 din incinta Societății Pionierul S.A., la Clubul Colectiv, care intră în categoria accidentelor colective. Cercetarea în curs are ca scop stabilirea împrejurărilor şi a cauzelor care au condus la producerea evenimentului, a reglementărilor legale încălcate, a răspunderilor şi a măsurilor ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare şi pentru determinarea caracterului accidentului pentru fiecare dintre persoanele accidentate.


Persoanele care au salvat vieți omenești vor fi încadrate ca victime ale accidentului colectiv, conform prevederilor articolului 30, litera d) din Legea 319/2006 a securității și sănătații în muncă.


Din verificarea bazei de date privind Registrul General de Evidentă a Salariaților al ”S.C. CLUB COLECTIV S.R.L.” a rezultat că persoana la care mass-media face trimitere că ar fi lucrat ”la negru”nu figura cu contract individual de muncă înregistrat. Acest aspect va fi lămurit la finalizarea cercetării. Inspecția Muncii a intensificat, prin inspectoratele teritoriale de muncă, controale în toată țara pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi verificarea respectării prevederilor legale de securitate şi sănătate în muncă în cadrul unităţilor care au ca obiect de activitate cod CAEN 56 - restaurante şi alte activităţi şi servicii de alimentaţie publică - baruri, cluburi de noapte, cafenele, restaurante și alte unități de acest gen.” - Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.


 

Serviciul Comunicare

 
Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii---
Sunt de acord